» » Lahad Datu: Lebih teruk dari yang disangka


Selama 10 tahun berkhidmat dengan pasukan Polis Marin, pengalaman di Lahad Datu antara kejadian yang akan kekal terpahat dalam kenangan Koperal Mohd Shahrizan Abd Ghani, 31. 

Beliau adalah seorang daripada 21 anggota Unit Gempur Pasukan Polis Marin Wilayah Dua yang terbabit dalam Operasi Daulat, menentang pencerobohan pengganas di Lahad Datu, Sabah. 


Menceritakan pengalamannya, Mohd Shahrizan yang berlepas ke Lahad Datu pada 20 Februari lalu, berkata walaupun ditugaskan mengawal pesisir pantai sepanjang Kampung Tanduo dan Kampung Tanjung Batu, bunyi letupan yang begitu dekat kedengaran, memberitahunya akan situasi bahaya yang dihadapi. 

"Pada mulanya saya tidak sangka situasi di sana teruk. Keadaan lebih dahsyat dari apa yang saya bayangkan sebelum tiba di sana," katanya kepada pemberita pada majlis menyambut kepulangan anggota pasukan Polis Marin yang menyertai Operasi Daulat, di Lapangan Terbang Antarabangsa Sultan Ismail, Senai, di sini, semalam. 

Turut menyambut kepulangan anggota polis itu ialah Ketua Polis Johor, Datuk Mohd Mokhtar Mohd Shariff dan Komander Polis Marin Wilayah Dua, Asisten Komisioner Zainul Abidin Hasan. 

Seorang lagi anggota unit itu, Lans Koperal Mohd Hafizi Abdullah, 31, berkata beliau bangga dapat bersama-sama melaksanakan tanggungjawab mempertahan kedaulatan negara daripada penceroboh. 

Mereka ditugaskan ke Sabah lapan hari selepas insiden pencerobohan pengganas di Lahad Datu. 
Sementara itu, Mohd Mokhtar yang mewakili Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar mengucapkan syabas kepada semua anggota polis terbabit. 

Beliau berkata, semangat juang yang ada pada semua anggota berkenaan perlu dijadikan tauladan bagi semua pihak. - BERNAMA

About Street Writer

Hi there! I am Hung Duy and I am a true enthusiast in the areas of SEO and web design. In my personal life I spend time on photography, mountain climbing, snorkeling and dirt bike riding.
«
Next
Newer Post
»
Previous
Older Post

No comments:

Leave a Reply