» » » Hati-hati orang Melayu IslamSeorang wartawan Syria pernah menulis mengenai kemewahan kehidupan orang Arab. Kata beliau, "Dalam tahun 80an, orang Iraq terkenal dengan kemewahan makanan dan cara makan mereka. Jika mereka makan, akan dipastikan atas meja dipenuhi makanan terlebih dahulu, bila mereka bangun dari meja makan, apa yang baki dianggap sampah kotor walaupun mereka belum menyentuhnya. Demikian juga di Syria. Aku melihat seorang wanita sedang membeli roti, dan dalam perjalanan pulang ke rumah, beberapa biji roti itu jatuh ke tanah. Beliau langsung tidak mengambilnya walaupun beliau mengetahuinya. Betapa mewahnya bangsa Arab dengan makanan mereka.

Aku belum lagi bercerita mengenai cara makan orang Teluk, mereka makan bagaikan raksaksa dan membuang sewenang-wenangnya.

Kini, orang Iraq dan orang Syria terpaksa makan roti kering yang mereka jumpa diatas tanah. Antara sebab mereka jadi begitu kerana mereka tidak mensyukuri nikmat Allah SWT". Ibrahim al-Khuki.

Kita juga khuatir, hari- hari gelap buat orang Melayu tidak lama lagi akan kunjung tiba dan pada masa itu, kita akan menanggungnya dan kita harus merasa berdosa kepada anak-anak kita lantaran khianat dan sombongnya kita dengan rezeki Allah SWT dan kurangnya sikap mahu berterima kasih kepada sesama manusia. Kita sentiasa mendengar segala cerita derita rakyat Gaza, Rohingya, Syria dan lain-lain tetapi kita masih leka dan lalai.

Kata Datuk Bandar Kuala Lumpur, "Pihak DBKL perlu mengurus sampah makanan 4 kali ganda lebih banyak drp hari biasa di bulan Ramadhan" bidaah apakah yang sedang kita lakukan ini?

Jika nak salahkan syaitan, mereka sedang dirantai pada bulan Ramadhan, maka makhluk yang sebenarnya bersalah adalah kita.

Allah SWT pernah berfirman, "jika engkau mensyukuri nikmat itu, pasti Aku akan tambah, jika engkau kufuri, ingatlah azab Aku amat pedih."

Kita melihat lelaki atau wanita bila makan di kedai, sengaja meninggalkan sisa makanan yang masih elok dan banyak untuk dibuang. Apa salahnya makan makanan itu sampai habis.

Hari-hari mendatang amat perit untuk kita semua lalui, bersedialah drp sekarang.

Hari ini mungkin kita boleh menikmati keharmonian negara ini tetapi bagaimana esok dan lusa? Melihat kepada suasana politik hari ini yg kurang stabil apabila Melayu berpecah kepada parti-parti kecil kerana ketamakan dan haloba kuasa dan jawatan sehingga ada yg sanggup menjadi "barua" kepada DAP untuk menghancurkan sesama sendiri.

Tepuk dada, tanya iman. Jangan mudah terpedaya dengan dakyah dan cerita bohong yg sengaja direka untuk memecahkan kita.

Ayuh bersatu demi ummah!

About Street Writer

Hi there! I am Hung Duy and I am a true enthusiast in the areas of SEO and web design. In my personal life I spend time on photography, mountain climbing, snorkeling and dirt bike riding.
«
Next
Newer Post
»
Previous
Older Post

No comments:

Leave a Reply